info@quartiernational.be

Binti. kleurt het leven

Binti in de Ijzerenwaag 17, een spierwitte winkel die enerzijds oogt als een echte boetiek, anderzijds een Zen-gevoel uitstraalt. En je wordt er vrolijk van de kleurrijke tassen, schoenen, kleding, sierraden en originele geschenkjes. 

Goedlachse Adhi Lauwers had in Zuid-Afrika 20 jaar lang een eigen studio waar zomerse schoenen en espadrilles werden gemaakt. Toen Covid uitbrak voelde ze zich in Zuid-Afrika gewurgd door de lockdown en verhuisde ze met echtgenoot en twee dochters naar België. Ze woont nu in de Begijnenstraat. Aan de overkant van de gevangenis, verduidelijkt ze enigszins lachend. Haar twee tienerdochters vinden Antwerpen ook een fantastische stad. Binti betekent trouwens dochters in het swahili. Ondertussen had ze in Afrika via haar eigen productie zoveel designers leren kennen dat ze er hier op de IJzerenwaag een winkel mee kon vullen. 

  • Opvallend veel kleuren.

Adhi: Ja, wat me in Antwerpen het sterkst opvalt is dat iedereen in de winter zo grauw is gekleed. Terwijl we net dan wat vrolijke kleurtjes kunnen gebruiken. Eigenlijk doe ik aan kleurtherapie om mensen gelukkiger te maken. Ik verkoop ook interieuraccessoires die door hun eigenaardig design een glimlach op het gezicht toveren. Ook de sieraden en halskettingen zijn zeer kleurig. Ze vallen op straat op en mensen krijgen complimenten. En zo ontstaan gesprekken.  Die gedurfde kleuren werken inspirerend en verbindend. Helpen je wat om uit je eentonige comfortzone te stappen. 

  • Leveranciers?

Adhi: Van overal uit Afrika. Geen bekende commerciële namen uit fabrieken die meer geld uitgeven aan marketing dan aan de producten zelf. Maar alles is handwerk van vrouwen die een eigen studio runnen. Ik ken ze allemaal. Het is belangrijk dat ze niet afhankelijk zijn van een man en hun eigen geld kunnen verdienen voor de opvoeding van hun kinderen. En zo in gezonde, zelf gecreëerde omstandigheden werken.

Een bezoek aan de winkel is een sessie kunstzinnige kleurtherapie. De witte muren zijn als een canvas van waarop alle producten je toelachen. Binti inspireert je om jezelf te zijn en te durven het leven lachend tegemoet te treden. Zoals xxx zelf. (Guido Sanders)

Binti. – IJzerenwaag 17  – www.shopbinti.com – info@shopbinti.com