info@quartiernational.be

Wunderkammer STAD LEEST voor luxe zonder gewetensproblemen

De stationary-winkel van Stad Leest (papier en schrijfgerief) begon ooit in de Steenhouwersvest als afsplitising van de gelijknamige boekhandel. Nu biedt ‘Wunderkammer Stad Leest’ op de Kleine Markt 14  briefpapier, notitieboeken, schrijfgerei, tuinaccessoires en tableware, (denk aan picknick en tuin). In de winkel is ook een ruimte die wordt ingericht  naar het seizoen. Ook verkopen ze zalig ruikende zepen van Castelbel en hebben een assortiment Natural en Vegan skincare Vandaar de naam wunderkammer/schatkamer. Alles om met weinig geld het leven op te leuken. Want wat is er plezanter om een mooie agenda in te vullen met vlot schrijvend schrijfgerei en de afwas te doen met een mooie keukenhanddoek.

Sofie van Wunderkammer – de kleine markt 14  //  verlengde van de kammenstraat,  koffiebar en natuurlijk de boekhandel Stad Leest zelf op de Oudaan (de lekkerste scones en quiches van ’t stad!) schreef als kind al met een vulpen die met een inktpot moest worden bijgevuld. Ze was gek op schriftjes met liefst een beetje vettig papier, maar niet té, zodat de inkt nog kon indringen. We praten duidelijk met een kenner.

SOFIE: Ik had als kind reeds allerlei schriftjes en agenda’s. Ik nam m’n schriftjes en agenda’s overal mee, als een soort knuffel. Er is nu een duidelijke revival van papieren agenda’s en notitieboeken. Deze zijn er in alle verschillende kleuren en maten, wat leuk is voor journaling. Tijdens covid kwam er meer aandacht voor alles wat op jouw bureau lag. Mensen geven veel geld uit aan de inrichting van hun werkkamer, dan kan je natuurlijk niet een minder mooie nietjesmachine op jouw schrijftafel zetten. Schrijven moet niet enkel functioneel zijn, maar mag ook een prettig gevoel geven.

Hemingway en Walt Disney -Ik zie veel agenda’s en notaboeken van Moleskine en Leuchtturm. Is er een verschil? SOFIE: Zeer zeker, Moleskine is van oorsprong Italiaans en werd veel gebruikt door beroemde schrijvers, o.a. Hemingway, daardoor heeft het een nostalgisch, artistiek en creatief imago. Leuchtturm heeft een waaier aan leuke kleuren. Het is meer dan een notitieboek, je kan er zelf een agenda, een dagboek van maken maar ook kan het perfect dienen als Journal. Ook worden in de Wunderkammer de potloden van Palomino // Blackwing met uittrekbare en vervangbare gom verkocht. Een ware  klassieker uit de jaren 30 van de vorige eeuw. In 1998 werd de productie stopgezet en werden de felbegeerde Blackwing potloden zelfs voor $50 per stuk verkocht!In 2010 kwamen ze terug op de markt, veel gekende schrijvers en zelfs Walt Disney gebruikten ze.  We spreken hier echt over de Rolls Royce onder de potloden

-En dan hebben jullie nog een ruime keuze aan papier. SOFIE: Er bestaan verschillende soorten  papier. Het Japans MD-papier is iconisch en super aangenaam om op te schrijven, dit vanwege zijn gladde textuur. Het is natuurlijk zoeken naar jouw eigen voorkeur. Papier kan grof of fijn zijn en ook  waarmee je schrijft bepaalt het schrijfplezier.

Schrijven is quality time

-En ook veel kleurstiftjes. SOFIE: Deze zijn een favoriet van alle leeftijden en worden dan ook gebruikt voor allerlei doeleinden. Onze vaste collectie bestaat uit fineliners, Sharpie’s, gelpennen, brushpennen en ga zo maar door…. Kortom:  Ben je op zoek naar een duurzame notebook, iets om jouw Journal op te vrolijken, jouw creativiteit te boosten of een leuk kadootje…. Je vind het allemaal in de Wunderkammer. Ook hebben ze een online shop en kan je ze volgen via Instagram. (Guido Sanders)