Iedereen kent POLLE van de zaterdagse markt op het Oude Vaartplaats met z’n geitekaasjes, al dan niet verpakt in spek of gedroogde bloemetjes. Hij wordt een dagjes ouder, wil het wat rustiger aandoen met al dat over en weer gerij naar de wekelijkse markt. En wat heeft hij nu gedaan? Samen met z’n zoon Sam een winkel begonnen in de Nationelstraat 101, waar vroeger slagerij Van Dun was, om het lekkerste en natuurlijkse uit de Kempen naar hier te brengen.
In 1979 begon de jonge Paul D’Haene in Westmalle uit idealisme een boerderijtje voor natuurlijke groenten met de bedoeling zelfvoorzienend te zijn. Na enkele jaren kocht hij z’n eerste geit, Marie. Op z’n Kempsich uitgesproken als g-aa-i-e-t. In de Kasterleese bossen runde hij nu al jaren samen met z’n vrouw Veerle een hoeve met 600 melkgeiten die tweemaal daags voor de melk zorgen waarvan hij z’n gekende ronde geitenkaasjes maakt. De geiten worden nu met liefde verzorgd door Bram en Stien, zodat ze, als wederdienst, kwaliteitsvolle melk leveren. Deze wordt op ambachtelijke wijze zonder gebruik van kleurstoffen of conserveringsmiddelen verwerkt tot diverse heerlijke zuivelproducten.
Dat resulteert in yoghurt, kwark en zelfs Griekse kaas en grillkaas. Het verschil tussen kwark en platte kaas? Kwark is voller van smaak, smeuiger en steviger van structuur. Dan zijn er nog vaste kruidenkazen (brandnetel, look, peterselie, truffel, rozemarijn, honingklaver) tot zelfs kaaskroketjes.
Dagelijks verse geitenmelk
Er staat in de winkel ook een ingenieuzekoelmachine waaruit ter plekke dagelijks verse geitenmelk wordt getapt. Een viertal dagen houdbaar omdat niet doodgepasteuriseerd en lichter dan koemelk. Maar vers van de geit dus en nog vol voedzame bestanddelen. Het geeft een lichtere smaak dan koemelk. Van de melk wordt ook geitenroomijs gemaakt.
Confituur, eieren, …
En in de Kempen groeien er ook aarbeien, frambozen en braambessen. Daarvan wordt in Bevel confituur gemaakt, gewone of suikervrije. De winkel biedt te veel om op te noemen. Want dan is er ook nog een streekbier, streekwijn, advocaat, eieren, vruchtenthee. Van imker Wizo uit de buurt betrekt Polle vaste en vloeibare honing in diverse smaken: lente- zomer-, winter-, koolzaad- en heidehoning. Uit boomgaard Roes wordt vers appelsap gemaakt. In flesjes of bidons van 3 liter.
Kempische prijzen vanop het platteland
Diana De Jezus Batita (Portugese roots) bedient de klanten in de winkel met kennis en enthousiasme, hoewel de producten zichzelf verkopen. Enkele reakties van klanten: De eieren hebben een natuurlijker kleur. Nu hoef ik niet meer in de drukte van de zaterdagse markt waar je je fiets moelijk kwijt kunt. De prijzen zijn hier heel schappelijk. “Ja, dat zijn Kempische prijzen,” zegt Diana lachend “van op het platteland.” – Hoezo? “Daar is alles minder opgejaagd.” Zegt ze lachend.
Cadowinkel
Voor wie van gezonde natuurlijke producten houdt is de winkel een ware snoepwinkel. En ook cadowinkel. Want men heeft er aantrekkelijk bedrukte dozen, genaamd de Kempenkorf die je naar eigen smaak kan laten vullen. Een lekker én gezond avontuur voor wie ze als cado krijgt. De winkel is zeker een bezoekje waard. En dan te beseffen dat Polle 33 jaar geleden op de zarterdagse markt schuchter toekwam met enkel een frigobox om z’n eerste drie soorten ronde kaasjes te verkopen. (Guido Sanders)
Polle Geitenkaas en Streekproducten – Nationalestraat 101 – Open van woensdag tot zaterdag van 10 tot 18u. Meer info op: https://www.polle.be