info@quartiernational.be

In de Kammenstraat waren vroeger veel drukkerijen en brouwerijen
De straat bestond reeds in de 12e eeuw als Cammerstrate. ‘Camme’ betekende toen brouwerij en een cammer was een brouwer. Tal van brouwerijen waren er gevestigd. In 1554 trokken ze er weg en ze verhuisden naar de Brouwersvliet.

“Ook Plantin is er begonnen.”

Er kwamen cafés en restaurants in de plaats, alsook tal van drukkerijen en diligences (postkoetsen, koerierdiensten). Ook drukker Plantin is er begonnen. Nog tot in 1974 was de drukkerij van Gazet van Antwerpen in de buurt (hoek Nationale-en Augustijnenstraat). Zelfs op de Kleine Markt was tot voor enkele jaren nog een drukkerij, nl. in het pand van concept store St Vincents waar nog een stokoude papiersnijmachine is te bewonderen. (tekst Guido Sanders – foto Tom Jespers)