De Antwerpse modewereld is levendiger dan ooit! Reden te meer voor ex-model Liliya Watson om deze stad als nieuwe thuisbasis te kiezen. Na een jarenlange carrière als topmodel tussen de allergrootsten ruilde ze haar luxeleventje in om te focussen op wat voor haar echt belangrijk was. Ze stichtte de St. Andrews Charity Foundation op met als doel om zo veel mogelijk kinderen in Oekraïne en ver daarbuiten een waardig leven te geven. Het recente conflict met Rusland was een aanleiding om meteen een paar versnellingen hoger te schakelen en vanuit het buitenland zoveel mogelijk stabiele fondsen te werven voor oorlogsslachtoffers.

Antwerp Retail Shopping Promotion vzw stond meteen klaar om in de bres te springen en bood de Stadsfeestzaal als unieke locatie aan voor een pop-upstore. “Naast onze traditionele ambitie om onze lokale handelaars te steunen, zijn we ook heel blij dat we dit jaar kunnen samenwerken met Oekraïense designers en artiesten.”, benadrukt voorzitter Nico Volckeryck. “Via de wereld van fashion en design dragen we ons steentje bij voor de St. Andrews Charity Foundation en hopen we toch een aantal kinderen te kunnen helpen. De oorlog is voor ons misschien wel ver van ons bed, maar we mogen niet vergeten dat het voor hen een dagelijkse realiteit is.”

Alle opbrengsten van pop-upwinkel Kyiv worden rechtstreeks gebruikt om protheses aan te kopen voor 92 kinderen. Om de werkingskosten te drukken kan Liliya Watson rekenen op de steun van 30 Oekraïense vrijwilligers en de steun van bevriende artiesten. Zo zal Ruslana, die in 2004 met het nummer ‘Wild dances’ voor Oekraïne het Eurovisiesongfestival won en meteen ook een monsterhit scoorde, een optreden verzorgen aan de pop-upstore. Amerikaans kunstenaar Stephen Sack zal werken uit zijn reeks “Creatures of the Black Sea” tentoonstellen en verkopen. In deze fascinerende werken zijn microscopische foto’s te zien van dolfijnvormige munten die in de oudheid als betaalmiddel gebruikt werden in Oekraïne.

“Dit is een uitgelezen kans voor Oekraïners om te tonen wat we in huis hebben.”, verklaart Liliya Watson. “We willen het Belgische volk iets teruggeven in ruil voor hun steun. En tegelijkertijd zetten we onze beste designers en onze cultuur in de kijker. Ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van deze unieke samenwerking.”

De winkels van de Meir zorgden in samenwerking met Antwerp Retail Shopping Promotion vzw voor een catwalk aan de Wapper waar de Oekraïense modellen en collecties te bewonderen zullen zijn. Een primeur voor Antwerp Fashion Weekend is dat er voor de eerste keer ook een bruidsshow gepresenteerd wordt. Om 15u en 17u worden de mooiste bruidsjurken van de jonge ontwerpster Ibtissam Gharib getoond. Voor het eerst zal er ook dagelijks een hondenmodeshow plaatsvinden. Woolly Tails zal er originele bandana’s, leibanden en andere accessoires voor de viervoeter presenteren. Made in Antwerp natuurlijk.

RSS
Follow by Email
Instagram